Akutlista för partners till sexberoende personer vid avslöjande:

saker du ska göra och inte göra!

De flesta som fått reda på eller själva avslöjat sin partners sexberoende känner sig förvirrade, bedövade, sårade, otrygga och oförmögna att fullt ut assimilera och acceptera det som upptäckts. Men oavsett sina känslomässiga reaktioner hoppas vi på DBK att följande lista över akuta saker att göra - och saker att INTE göra – kan vara till hjälp!

 

• Testa dig för könssjukdomar. Sexberoende personer slarvar med sex. Så fort du får veta att din partner varit otrogen (även om du tror att det bara är online), bör du testa dig för sexuellt överförbara sjukdomar.

 

• Lär dig allt du kan om sexberoende. Denna informationsinhämtningsprocess eller ”biblioterapi” hjälper dig att bättre förstå den sexberoende och att fatta hälsosammare beslut i framtiden.

 

• Skaffa hjälp för dig själv. Att hantera en partners sexberoende kräver en nivå av känslomässigt stöd som ligger bortom livserfarenheten för de flesta människor. Det bästa sättet att hantera detta är att söka hjälp från människor som förstår vad du går igenom – terapeuter, stödgrupper, familjemedlemmar och vänner som har hanterat liknande svek.  

 

• HA INTE oskyddat sex med din partner. Oavsett vad din sexberoende partner säger till dig, bör du absolut inte ha oskyddat sex förrän du känner dig säker på att din partner testat sig för sexuellt överförbara sjukdomar och inte heller varit otrogen under tiden eller efteråt.

 

• Ta reda på vad som gäller - dina rättigheter - även om ni planerar att fortsätta vara tillsammans. Att du planerar att stanna kvar i relationen betyder inte att du kommer att göra det. Du bör alltid ta reda på vad det är som gäller vid en potentiell separation, inklusive kännedom om eventuella ekonomiska problem, huslån eller andra egendomsproblem och föräldrafrågor om det finns barn.

 

• Gör inga långsiktiga eller livsavgörande beslut. Att fatta livsavgörande beslut när du är på höjden av din smärta, sorg och ilska är aldrig en bra idé. Detta inkluderar sådana livsavgörande beslut som att lämna relationen, ansöka om skilsmässa, sticka iväg med barnen, etc. Tumregeln vi använder på DBK är inga större förändringar under de första sex månaderna av läkningsprocessen.

 

• Använd INTE hot om olika konsekvenser om du inte har för avsikt att genomföra det. Om du t ex berättar för din partner att om hen fortsätter vara otrogen kommer du att lämna relationen, se då till att du verkligen gör det! Annars påverkas din trovärdighet och kanske t.o.m. din självkänsla.

Observera att det är så klart oftast bäst att inte hota alls, utan säg vad du känner men uttala inga hot som du kan ångra senare.


• Ta dina känslor och iakttagelser på allvar. Om du upplever att din partner ljuger för dig eller att hen är fortfarande otrogen, behöver du ta detta på allvar. Om du inte ser att din partner tar emot kontinuerlig hjälp för sitt sexberoende – t ex går i terapi eller behandling, deltar i 12-stegs- och/eller supportgrupper online eller off-line, lita inte på att saker och ting blir bättre.

 

• Ta INTE på dig skulden för din partners handlingar. Att ta ansvar för din partners beroende hjälper ingen. Och inget du gjorde eller inte gjorde orsakade sexberoendet eller att din partner utagerat. Det spelar ingen roll hur du har åldrats, hur mycket du har gått upp eller gått ner i vikt eller hur engagerad du är med barnen och/eller arbetet. Du är inte ansvarig för din partners utagerande beteende eller sexberoende. Att agera ut är ett beslut som den sexberoende tagit på egen hand. Dessutom är alla människor som har en allvarlig sjukdom ansvariga för att hitta korrekt hjälp för sin sjukdom. Punkt. Slut.

 

• Om du vill lösa saker i relationen kommer du att behöva gå i terapi tillsammans med din partner. Det är troligt att du vill ha en fullständig redovisning av din sexberoende partners beteende. Denna typ av avslöjande sker bäst i närvaro av DBK’s neutrala professionella terapeuter som kan detta med avslöjandeprocessen. Om avslöjandeprocessen går korrekt till – bl.a. att det finns en professionell terapeut närvarande för att hjälpa dig att bearbeta upplevelsen - minskar du risken för ytterligare skada på både dig och i din relation.

 

• Använd INTE sex för att lösa problemet. Att använda sex för att lindra känslomässig smärta är en form av ömsesidig förnekelse som förflyttar dig och din partner bort från läkningsprocessen. Detta även om sexuell intensitet kan kännas bra och intim i stunden. I relationer har hälsosam sex sin grund baserat på förtroende och tillit. Det är OK att vänta med sex tills förtroendet återställs.

 

• Stick INTE huvudet i sanden. Om du har en investering i ditt förhållande kan du inte undvika de svåra fakta om din partners pågående sexberoende. Att låtsas att problemet försvinner av sig själv är frestande, men ineffektivt. Du behöver ta itu med problemet direkt.

 

Är du partner till en sexberoende?

Hör av dig till en av våra anhörige terapeuter för vägledning och stöd: https://www.dbksverige.se/kontakt Eller ring: 070-965 43 48 om du behöver akut hjälp!

 Om du tror att din partner eller någon annan du bryr dig om kan vara sexberoende finns hjälp tillgänglig. Behandling för sexberoende finns på plats på DBK Sverige i Stockholm liksom online grupper för manliga och kvinnliga sexberoende personer och för partners och andra anhöriga.

Sexualiserad droganvändning: Frekvens och hur det manifesterar sig

Redovisning av en nyligen utkommen metaanalys

Historiskt sett har de flesta beroendepersoner utvecklat ett problem med ett enda kemiskt ämne som t ex alkohol. Eller ett enstaka beteende såsom spel. Men på senare tid - och förmodligen längre tid än vi egentligen insett – har personer utvecklat beroende när det gäller flera kemiska substanser och beroendeframkallande beteenden samtidigt. Några exempel är tvångsmässigt ätande, cigaretterökning, shopping och sex/porrberoende, för att bara nämna några.

 

Oavsett om en person utvecklar ett beroende relaterat till ”bara” en substans eller ett beteende - till exempel alkohol - eller om det samtidigt förekommer flera substanser och/eller beteenden är beroende vanligare än de flesta tror. En metaanalys som gjordes i USA granskade förekomsten av enstaka beroenden, inklusive beteenden som internetberoende och sex/porrberoende.[i] Den analysen tittade på 83 studier med minst 500 försökspersoner i varje. Resultaten visade att beroende relaterad till mat, spel, internet, kärlek, sex/porr och träning har en prevalens – 3 procent av befolkningen i USA. Alkoholberoende (10%), nikotin (15%), olagliga droger (5%), arbete (10%), och shopping (6%) har ännu högre förekomst. Studien avslöjade också förekomsten av samtidigt förekommande beteenden. Till exempel, även om illegal droganvändning uppskattades till 5 procent av den totala befolkningen, var den närmare 40 procent bland sexberoende personer i USA.

 

Undersökningar av olika former av samtidigt förekommande beroenden ger mer djupgående insikter. Patrick Carnes och kollegor har identifierat detta som Beroendeinteraktionstörning (Addiction Interaction Disorder) [ii] och noterar att samtidigt förekommande beroende (dvs. beroendeinteraktion) är allt vanligare. Till exempel undersökte kanadensiska forskare 6 000 svarande och utvärderade användningen av droger som alkohol, tobak, marijuana och kokain i kombination med sex olika beteenden: spelande, ätande, shopping, sex, videospel och arbete.[iii] Cirka 30 procent av respondenterna rapporterade en kemisk substans eller ett beteende som problematiskt under det senaste året; 13 procent rapporterade två problembeteenden det senaste året; och 8 procent rapporterade problem med 3 eller fler substanser eller beteenden. Studien fann att individer som identifierade ett problem med sexuella beteenden under det senaste året också identifierade problem med:

 

• Alkohol och andra droger, 13 procent

• Shopping/Skulder, 15 procent

• Nikotin, 22 procent

• Mat, 35 procent

• Arbete, 38 procent

 

En annan studie fann att beroende (alla typer) förekom samtidigt med sexuella problembeteenden i mellan 39 och 42 procent av fallen.[iv]

Arbetsberoende, tvångsmässigt ätande, shopping, spelande och träning visade sig också ofta förekomma tillsammans med sexberoende, med frekvenser från 8 procent till 38 procent.

Om du eller en nära och kära kämpar med sex, porr eller chemsex kan DBK Sverige hjälpa. Ring gärna 070-965 43 48 eller besök gärna vår hemsida för information om kostnader, information om beroende eller för att få kontakt.  

 

Priser:

https://www.dbksverige.se/priser

Information:

www.dbksverige.se

Kontakt:

https://www.dbksverige.se/kontakt

 

Referenser

[i] Sussman, S., Lisha, N., & Griffiths, M. (2011). Prevalence of the addictions: a problem of the majority or the minority?. Evaluation & the health professions34(1), 3-56.

[ii] Carnes, P. J., Murray, R. E., & Charpentier, L. (2004). Addiction interaction disorder. Handbook of addictive disorders: A practical guide to diagnosis and treatment, 31-59.

[iii] Konkolÿ Thege, B., Hodgins, D. C., & Wild, T. C. (2016). Co-occurring substance-related and behavioral addiction problems: A person-centered, lay epidemiology approach. Journal of Behavioral Addictions5(4), 614-622.

[iv] Freimuth, M., Waddell, M., Stannard, J., Kelley, S., Kipper, A., Richardson, A., & Szuromi, I. (2008). Expanding the scope of dual diagnosis and co-addictions: Behavioral addictions. Journal of Groups in Addiction & Recovery3(3-4), 137-160.

 

 

Sexberoende och betingning

”Visuell känslighet är vanligtvis förhöjd hos män och verkar vara särskilt förhöjd för metamfetamin-, pornografi-, sex- och chemsex beroende personer”

 

Det finns två grundläggande begrepp som kan hjälpa dig att förstå hur olika triggers påverkar både utvecklingen av sexberoende och även tillfrisknandeprocessen. Dessa är klassisk och operant betingning – två tydliga exempel på processer som påverkar varje sexberoendes liv.

 

Del 1: Klassisk betingning                                                                                                               

När det gäller Klassisk betingning så kanske du hört talas om det i skolan (du vet, Pavlov och hundarna?). Enligt den inlärningsprincipen kan en önskan att till exempel använda kokain genereras från antingen en ovillkorlig stimulans (stimulans som för personen inte haft någon samband med kokainanvändande tidigare, såsom ljudet av en ringsignal på telefonen) eller en betingad stimulans (en trigger – eller association - som redan finns). Om jag till exempel hade använt kokain för att motverka min depression, kanske blir jag sugen på att använda det igen nästa gång jag börjar känna mig deprimerad. När det gäller denna typ av klassisk betingning sker det en sammankoppling mellan de känslomässiga, miljömässiga och verbala triggers (de subjektiva signalerna) och de psykologiska och fysiska sinnesförändrande effekter dessa triggers har. Därför är den här typen avsammankopplingar väldigt kraftfulla. Många chemsexberoende personer till exempel, kan vittna om hur känsliga de är för visuella bilder av antingen droger eller drogtillbehör. Porrberoende personer kan triggas av att bara se en dator, etc.  

”Visuell känslighet är vanligtvis förhöjd hos män i allmänhet och verkar vara särskilt förhöjd för metamfetamin-, pornografi-, sex- och chemsex beroende personer”; säger Dr. David Fawcett som bl.a. är författare till boken: Lust, Men, and Meth: A gay man’s guide to sex and recovery.

 

Om en person som är porrberoende tittar på porrbilder kan det med hög sannolikhet trigga igång en återfallsprocess. Sådana bilder utlöser både en psykologisk och en fysiologisk reaktion. Deras reaktion inför porr är inte lik icke-porrberoende människors reaktioner. 

 

Själv minns jag många beskrivningar av hur mina klienter har triggats, till exempel en kille som hade 9 månaders frihet från Chemsex – amfetamin och sex i hans fall. Han beskrev sin kroppsliga reaktion på ett oväntat telefonsamtal från en aktiv vän (ordet aktiv i det här sammanhanget innebär att man fortfarande använder chemsex). Så fort han insåg vem det var som ringde kände han en ofrivillig våg svepa genom kroppen som liknade det ögonblicket då han injicerade amfetamin. Han berättade att han t.o.m. kände smaken av drogen i munnen. Lyckligtvis vidtog han omedelbara åtgärder för att återupprätta kontakt med sig själv och återföll inte, men kraften och styrkan i denna ofrivilliga reaktion skakade om honom ordentligt.

 

Det finns flera metoder att bryta dessa ofrivilliga inlärda svar på stimuli. Att hantera dem effektivt är otroligt viktigt eftersom dessa triggers kan vara inbäddade på specifika gator, i grannskapet, i låtar på radion och även när vi ser en person som man upplever vara sexig slumpmässigt på gatan. Triggers kan till och med uppstå inom den sexberoende pga. en upprörande tanke eller negativ känsla. Tidigt i tillfrisknande är förmågan att motstå alla typer av triggers – externa, interna och fysiska – försämrad. Därför är det bättre under denna period att undvika dem genom att inte köra på den där gatan eller gå till de där riskfyllda platserna. För de triggers som man inte kan undvika behöver den sexberoende utveckla färdigheter att mildra eller neutralisera dem. Detta innebär vanligtvis omedelbara åtgärder – t ex att skapa kontakt med sitt nätverk, en tillfrisknande vän, eller en stödperson. Talesättet ”Ring ut!” är inte bara ord, utan ett budskap om att du behöver handla omedelbart.

 

Del 2: Operant betingning 

Operant betingning innebär att beteenden kan antingen förstärkas eller ”tonas ner” och att detta sker beroende på konsekvenserna av beteendet. En stimulus och en respons kan kopplas samman genom förstärkning, till exempel när man lär en hund sitta. Man väntar till att hunden sätter sig ner, och då belönas den med en godisbit.

När det gäller operant betingning påverkar belöningens karaktär beteendets intensitet. Varje sexberoende person skapar - åtminstone i början - en stämningsförändrande upplevelse eller känsla som vanligtvis får dem att vilja upprepa det de gör. Om de resulterande förnimmelserna eller upplevelserna ger belöning eller upplevs som positiva ökas vanligtvis det sexuella beteendets intensitet. Detsamma gäller om resultatet av beteendena hjälper den sexberoende att undvika negativa känslotillstånd eller händelser (som t ex när en person dricker alkohol för att minimera social eller sexuell hämning, eller att använda kokain för att komma loss från negativa stämningar eller tristess).

 

Enkelt uttryckt lär klassisk betingning oss att när vi känner eller upplever vissa känslor eller tankar kan vi lugna ner eller bedöva oss själva genom att göra en specifik aktivitet - t ex agera ut sexuellt genom att använda porr eller inta en kemisk substans (eller båda).

 

Operant betingning innebär att ju mer framgångsrika dessa aktiviteter och/eller kemiska substanser är för att få oss att må bättre (inklusive att undvika smärta), desto mer sannolikt är det att vi kommer att upprepa dem. Operant betingning gör att sexberoendet rullar framåt och kan eskalera, speciellt när den beroendes kropp anpassar sig och man utvecklar tolerans.

 

För en person som utvecklat sexberoende innebär att bekämpa operant betingning att de behöver andra sätt att må bra eller belöna sig på, även om de nya sätten inte är lika effektiva som de beroendeframkallande beteenden är i början.

 

Inte helt oväntat är ensamhet en trigger för många sexberoende personer. Det heter ju att ”en ensam sexberoende är i dåligt sällskap” av en anledning. På DBK får man som uppgift i fas 1 av behandlingen att skapa ett nätverk av tillfrisknande vänner. Om en person som känner sig ensam tog till sex, porr, eller chemsex tidigare, har den beroende nu en lista över personer hen kan ringa till eller möten att delta i. Många upptäcker snart att den äkthet de upplever vid möten, de gemensamma upplevelserna och känslan av samhörighet går väldigt långt i att skapa hälsosamma sätt att hantera ensamhet. För personer med en historia av återfall har det visat sig att styrkan i hur bra det nya beteendet får dem att må behöver stärkas och dess varaktighet kan behöva ökas. Ett av de många verktyg vi använder på DBK som är baserad på operant betingning heter Tillfrisknandekarta, där "belöningen" som ersätter suget att utagera är i form av det vi kallar för positiva vinster och mål. I kombination med psykoterapi och att hålla den sexberoende engagerad har motkraftshantering (olika sätt att intervenera mot alla typer av triggers) visat sig vara en kraftfull komponent i tillfrisknandet.

 

Tillfrisknande - särskilt under de första 1,5 till 2 åren - kan verka överväldigande. Men att komma ihåg dessa två nyckel principer kan hålla den sexberoende på rätt spår när hen börjar lämna sina beroendeframkallande beteende bakom sig. Den första är att bryta sambanden mellan olika interna, externa och fysiska triggers och de beroendeframkallande beteenden. Med tiden kommer dessa kopplingar att börja blekna om de inte upprepas och ingen belöning upplevs.

 

Det andra och lika viktiga principen är baserad på operant betingning. Utifrån denna princip behöver den sexberoende aktivt hitta andra belöningskällor. När de beroendeframkallande beteenden blir mindre lustfyllda och mer destruktiva är det lättare att ge upp dessa – att kasta in handduken. Under den akuta ångest- och skamfasen i den destruktiva spiralen (se utagerandesystemet) är till exempel människor mer villiga att ändra sitt beteende. Bäst av allt, som nämnts ovan, att utveckla en känsla av anknytning, syfte och tillhörighet blir en ny källa till belöning för många när de börjar resan för att återuppbygga sina liv i tillfrisknandet.

 

Om du eller någon du bryr dig om kämpar med sexberoende finns hjälp att få. DBK Sverige erbjuder behandling för sexberoende och vägledning och stöd för förrådda partners.

Mejla gärna info@dbksverige.se eller ring 070-965 43 48 idag!

 Fem rekommendationer som gynnar ditt tillfrisknande:

Snart är det sommar och semester tider - det vi som arbetar på DBK kallar för ”Återfallssäsongen”. Inför detta kommer här några av de rekommendationer vi ger våra patienter.

Skapa och underhålla ditt nätverk. Motsatsen till beroende är kontakt (anknytning). Alla människor behöver andra som vi kan lita på. Beroende är inte bara biologi – utan när gemenskap med andra beroendepersoner är tillgänglig förlorar båda de kemiska och de sexuella drogerna sin lockelse.

 Övervinn dina tvångsmässiga beteenden. För att kunna ta dig ur tvångsmässiga beteenden är det nödvändigt att förstå dina individuella utagerandemönster. Se utagerandesystemet på vår hemsida:

 https://www.dbksverige.se/blogg/2023/10/12/del-1-utagerandesystemet

 Det är också nödvändigt för dig att se de unika faktorer som håller dig fånge i den destruktiva spiralen. Att inventera de olika faserna i utagerandesystemet och identifiera tankar, känslor och beteenden gör det möjligt att etablera olika motkrafter eller interventioner - sätt att avbryta den destruktiva processen.  

Etablera ditt varaktiga tillfrisknande. Tillfrisknande handlar inte om vad man ”ger upp”, utan det handlar om vad man tar till sig. Att utveckla nya dagliga rutiner, hälsosamma sysslor, hälsosamma ritualer och olika sätt att hantera svåra känslor är alla strategier som hjälper dig att undvika att glida tillbaka eller ta återfall. De hjälper dig att njuta av tillfrisknandet i motsats till att bara stå ut. När vi är aktiva i våra utagerandebeteenden är det mycket tid och energi som är bunden till det. När vi inte längre agerar ut behöver vi använda den tiden och energin i konkreta åtgärder som gynna vårt tillfrisknande.

 

Skapa en vision. När du engagerar dig i tillfrisknande innebär det bl.a. att förändra negativa kärnföreställningar och utveckla en vision om framtiden. En framtid som är fri från skam och som erbjuder uppfyllelse. Din vision om framtiden kommer att ersätta beroendet och tillhandahålla motivation för förändring, även när tillfrisknande känns tuff.  

 

Identifiera positiv sexualitet. Oavsett din relationsstatus just nu är det grundläggande för tillfrisknande att du erkänner din rätt att uttrycka din sexualitet och inte ignorera eller minimera det. Olikt kemiskt beroende är inte avhållsamhet från drogen målet, utan att integrera hälsosam sex – oavsett hur det ser ut för en specifik individ. Det kan handla om sex med en partner, sex utan att ha en partner eller att leva i celibat.

Utmana dina kärnföreställningar. Det finns ett antal kärnföreställningar eller ”mörka följeslagare” som blockerar tillfrisknande. En del är uttalade medan andra är viskningar eller tysta skrik i våra huvuden. ”Du duger inte som du är”; ”Du kan inte lita på andra”; ”Du är ovärdig kärlek” är några exempel. Tillfrisknade handlar bl.a. om att inte låta dessa dysfunktionella interna budskap ta över och bestämma.

Behöver du - eller känner du någon som behöver hjälp att ta sig ur tvångsmässiga sexuella beteenden? Be hen att höra av sig till oss:

070-965 43 48

eller mejla till: info@dbksverige.se

Smärtans hus

"Jag vet hur jag ska göra, men det blir alltid fel ändå”, sa Johan. Det är nio månader efter Det Stora Avslöjandet – dvs. nio månader sedan hans fru upptäckte hans porranvändning och att han gjort av med stora summor pengar på sexchatt.

 "Jag försöker att inte bli försvarsinställd eller få ett utbrott när hon sörjer, men jag kan inte hejda mig. Hennes skrik, ilska och gråt skär i mig som en kniv och får mig att vilja fly innan jag exploderar.”

 Johans utmaning återspeglar det som händer hos många sexberoende män som blivit avslöjade och som brottas med efterdyningarna av sina sexuella utagerande. Trots vägledning från terapeuterna på DBK är förmågan att stödja sin partner under hens läkningsprocess fortfarande svårfångad för de flesta. Även om det finns en mängd olika tekniker och strategier för att hjälpa den sexberoende att förbli lugn medan den förrådda partnern tar sig igenom sin sorgeprocess kvarstår oftast den sexberoendes oförmåga att finnas där för sin partner under denna svåra tid. Att hjälpa sexberoende personer att stanna kvar här och nu utan att fly medan deras partners bearbetar sorgen är också en av de svåraste uppgifterna för oss som arbetar med sexberoende.

 Vad är det som gör det så svårt? Jo, för att kunna hjälpa sin partner under sorgbearbetningen behöver den sexberoende först och främst kunna se sin partners smärta. Problemet är bara att läkningsprocessen är på en väldigt djup nivå. När en individ känner sig utsatt för svek är det som att de går till en helt annan plats – jag kallar den platsen för ”smärtans hus”. Rummen i Smärtans hus inkapslar den djupt omskakande känslomässiga smärtan som förrådda partners tvingas uthärda. Rummen är ödsliga och de kännetecknas av förtvivlan och rädsla. Det är en plats där helande verkar vara ouppnåeligt. Mitt i denna ångest söker förrådda partners tröst hos sina män och längtar efter att få förståelse och samtidigt att få klarhet angående de sexuella hemligheterna. Det verkar ofta som att det inte finns någon väg ut från smärtans hus och en del partners kan tillbringa år med att vandra fram och tillbaka, inför vad som verkar vara en hopplös situation utan möjlighet till läkning.

 Och här ligger problemet. Under den sörjande partnerns dialoger flyr den sexberoende smärtans hus och söker tröst genom att använda olika strategier som gaslighting, att ljuga eller att dra sig undan och/eller att bli aggressiv eller genom att försvara sig på andra sätt. När detta händer skräms den förrådda partners inre barn - som blir rädd. De känner sig övergivna - eller ännu värre – de känner sig attackerade. Det inträffar en känslomässig eskalering och situationen riskerar att destabiliseras rejält. Vad den sexberoende gjort är att omedvetet kasta bensin på elden, och en potentiell explosion är nära...

 På DBK har vi sett detta scenario utspela sig med destruktiva och ibland t.o.m.  fruktansvärda konsekvenser som följd. Men vi är också övertygade om att den sexberoende kan lära sig att stanna kvar i smärtans hus tillsammans med sin partner istället för att fly till andra ställen. Om han gör det är risken för känslomässig upptrappning mycket mindre under sorgbearbetningen.

 Här är ett exempel på hur det kan gå till för den sexberoende att lämna smärtans hus:

 Johans fru ringer honom på jobbet och säger att hon har en dålig dag. Johan frågar varför, och hon säger att hon har tänkt på en av hans otrohetsaffärer, en kvinna som en gång i tiden var hennes väninna.

Senare, när Johan kommer hem, verkar hon okej. När de båda gör sig redo för sängen vill hon prata och han börjar lyssna. Hon uttrycker sorg över att förlora sin tidigare vän, och han gör ett utmärkt jobb med att bekräfta hennes känslor. Alla fall tills hon säger:

 "Jag vet fortfarande inte hur du kunde göra något sådant."

 Johan har hört det uttalandet minst hundra gånger, men det hindrar inte hans inre barn från att hoppa in. Istället för att ge mer bekräftelse och medkänsla svarar han:

 "Älskling, det är ingen idé att fokusera på henne längre. Jag har inte sett eller pratat med henne på flera år och tänker aldrig på henne. Hon är inte viktig för mig!”

 Han har hoppat till en annan spelplan och har egentligen förmedlat henne detta:

 "När ska du släppa det här? Det gör mig galen. Jag kan inte göra något åt ​​det jag gjort tidigare. Jag har sagt att jag är ledsen och bett om förlåtelse tusen gånger. Det var dumt, och jag erkänner det. Kan vi gå vidare nu?!"

 Och eftersom Johan uttrycker det på detta sätt är svaret NEJ, hans partner kan inte gå vidare. Däremot har han kanske gjort det. Han har lämnat smärtans hus och hon är rädd och troligen extremt arg. Hon känner sig ensam och övergiven - och detta med rätta.

 Varför flyr den sexberoende?

Att de flesta sexberoende män flyr omedvetet bort från smärtans hus och springer iväg till en annan plats är en copingstrategi (ett sätt att mentalt hantera en jobbig situation eller en påfrestande upplevelse). De gör detta av en anledning: RÄDSLA. Deras inre barn känner till riktningen för samtalet och att deras partner börjar bli mer och mer upprörda. Deras barn tänker att nu har vi ett problem. Så istället för att ta en paus för att lugna sitt inre barn, gör de vad de alltid gjort när de ställs inför känslomässigt obehag. De flyr tvångsmässigt.

 Tecken på när den sexberoende partnern börjar lämna smärtans hus är när han upplever sig själv som -

 Defensiv

Oeftergivlig

Otålig

Obekväm

Frustrerad

Oärlig

Rädd

Aggressiv

 Den sexberoendes självberättigande inre barn kommer in i bilden och han tror att han har gjort allt han kan för att hjälpa trots att situationen är hopplös. Men har han verkligen gjort allt? Har han verkligen nått en punkt där han inte ”klarar av” det längre? En bra sak att säga till sig själv som tillfrisknande sexberoende är:

 ”Min hink är större än jag trott!”

 Detta betyder att en tillfrisknande sexberoende kan hantera mer känslomässigt obehag än vad man tror. Men istället ger de upp - som de tidigare gjort när de ska hanterar känslomässig lidande. De agerar på det sätt som de gjorde när de var aktiva i sitt beroende. Men det finns en stor skillnad mellan då och nu. Den stora skillnaden är att de inte längre har en massa tid och energi uppbunden i sina utagerandebeteenden eller i återhämtning från dessa. Den tiden och energin är frigjord och de behöver lägga den på saker som gynnar utvecklingen av självkänsla. Till exempel att ta sitt ansvar för att reparera de skador de åsamkat sin partner.    

 

Hur man stannar kvar i Smärtans hus

Man kan bara stanna kvar i Smärtans hus om man förbinder sig att göra det. Och det beslutet kan man inte ta när man befinner sig där. Man behöver planera innan dialogerna med sin partner sätter igång. Här är fyra saker att fokusera på som gör att man kan stanna kvar med sin partner när hen bearbetar sin sorg:

 

1. Långsamt kommer man längst

Den sexberoende är ansvarig för att bromsa sig själv. Tillfrisknande handlar ju om att inte längre gå från impuls till handling, utan att gå från impuls till reflektion för att sedan handla. En stor del av tillfrisknande innebär att träna på att sakta ner sin andning, sin puls, sin reaktivitet och sin benägenhet att ha föreställningar om en massa olika företeelser. Att tänka på devisen ”långsamt kommer man längst” är en bra utgångspunkt för att våga stanna kvar i smärtans hus.

Genom att sakta ner blir man bättre förberedd på att hantera svåra samtal och svara an ödmjukt och omtänksamt. Detta innebär att man kommer att kunna motstå lusten att skynda sig igenom obekväma samtal och klara av att sitta kvar med den känslomässiga obehag man upplever.

Vi rekommenderar att man använder daglig meditation för att hjälpa sig själv att tysta ner det negativa bruset i sitt huvud och att inse när man börjar bli känslomässigt oreglerad.

 

2. Att tysta sitt inre barn

Den sexberoendes inre barn är en källa till kaos och kan få utbrott när som helst, vilket får personen att reagera defensivt eller avvisande. Det är viktigt att tysta sitt inre barn så att man kan behålla lugnet under de utmanande interaktionerna. Den sexberoende behöver vara sin egen älskande förälder. Barnet behöver förstå att den vuxna inte kommer att ta med hans barnliknande känslor i dialogen; istället kommer den sexberoende att pröva att förbli engagerad och svara på alla frågor utan en antydan till försvar.

Den sexberoende behöver tysta sitt inre barn innan man går in i diskussionen. Om partnern tar upp ett ämne som hon vill diskutera omedelbart, behöver den sexberoende informera hen om att de kommer att gå bort i fem minuter för att säkerställa att de har rätt tänkesätt för att hjälpa hen. Om hen klagar över att de gör detta, behöver de förmedla att de snart kommer att vara med hen i hens obehag.

 

3. Var närvarande och engagerad

Att bara vara i smärtans hus är inte tillräckligt för att den sexberoende ska hjälpa sin partner att känna sig trygg. De behöver även vara beredda på att vara känslomässigt närvarande, involverad och genuint uppmärksam på vad sin partner upplever och hennes känslomässiga behov. De behöver vara ett hjärta med stora öron. Återigen förbereder man sig för detta genom att ta en stund att lugna ner sig själv innan diskussionen börjar (sinnesrobönen har en tydlig funktion i detta). Han kan påminna sig själv om att hon behöver honom. De kan också säga till sig själva att de inte kommer att ge fientlighet uppmärksamhet; istället kommer de att identifiera och hålla fokus på sina partners smärtpunkter. Detta kan kräva att man tar ytterligare korta pauser när de känner att de blir känslomässigt oreglerad och börjar tappa fotfäste. Gå inte ditt! Självreglera istället och gå tillbaka för att fortsätta samtalet. Pauserna behöver inte vara långa (alla par har sina egna överenskommelser om hur långa pauserna ska vara på DBK).

 

 4. Identifiera smärtpunkten

Den sexberoendes otrohet är orsaken till - men inte kärnan till - sin partners smärta. Vi vägleder par i att engagera sig i lugna, nyfikna och medkännande samtal för att hitta sin partners triggerpunkter. Att den sexberoende identifierar smärtpunkten hos sin partner är viktigt. Denna smärtpunkt går ofta bortom den sexberoendes handlingar och knyter an till djupare rädslor, osäkerheter och frågor om tillit. Ett exempel:

 

Den sexberoende missar att ringa innan han går hem som han lovat att göra. När han kommer hem är partnern upprörd, och han tror att det beror på att han glömt att ringa. Hans frånvaro är dock inte smärtpunkten - men det är anledningen till att smärtan genererades i ögonblicket. Hens smärtpunkt kan vara flera saker, inklusive att känna sig bortglömd eller bortvald.

 

Smärtpunkten är inte en handling den sexberoende gjort eller den passivitet han valt att visa - utan hur den handlingen eller passiviteten får sin partner att känna för honom, för sig själv och/eller för deras relation.

 Vi råder den sexberoende att söka smärtpunkten hos sin partner. Och om de inte kan identifiera det – att fortsätta pröva sig fram. Det är OK att ha fel. Eller pröva att fråga henne:

 "Kan du förklara vilken känslomässig smärta du upplever just nu?”

Och till partners säger vi:

 Pröva att inte bli upprörda på honom för att han inte kan identifiera din emotionella smärta. Kom ihåg att han med största sannolikhet är känslomässigt outvecklad. Istället hoppas vi att du hittar lite sinnesro genom att inse att han stannar i smärtans hus tillsammans med dig och vill förstå mer.

 

Slutanteckningar

För den sexberoende är smärtans hus fyllt med landminor, speciellt när smärtpunkten skiftar halvvägs igenom dialogen. Om det händer - och det gör det ofta – rekommenderar vi att den sexberoende inte springer iväg utan fokuserar istället på att lokalisera den nya smärtpunkten.

 Och för de som har blivit förrådda, vänligen förstå att din partner inte kommer att vara perfekt när det gäller att stanna i smärtans hus. Hans inre barn är mycket kraftfull och arbetar bakom kulisserna för att hitta copingstrategier för att kunna fly obehag och hitta bekvämlighet. Om du ser honom förflytta sig från smärtans hus säg det till honom. Låt honom ta en paus och komma tillbaka och försök igen. Jag menar, vad är poängen med detta - att han hittar rätt varje gång, eller att han i slutändan arbetar för att hjälpa dig hantera ditt trauma?

 

Det finns många par som lider som en konsekvens av sexberoende – och det finns hjälp att få! DBK har bedrivit framgångsrik behandling för sexberoende, anhörigtrauma, och par i över 20 år.

 Ring gärna 070-965 43 48

Eller mejl till:

stockholm@dbksverige.se

 

 

 

Räknas porranvändning som otrohet hemma hos er?

Huruvida porr är acceptabelt inom ramen för en parrelation eller inte är upp till paret. Men samtidigt är det många par som inte ens diskuterar det och inte heller hur det passar in - eller inte passar in - i deras relation.

 Använder din partner porr? Tycker du det är att vara otrogen?

 

Det finns otaliga åsikter om huruvida porr är bra eller dåligt, rätt eller fel, moraliskt eller omoraliskt. I den här artikeln är det inte min avsikt att ta upp, validera eller avfärda någon av dessa åsikter. Faktum är att jag som sexberoende behandlare inte har några som helst värderingar om användning av pornografi. Det är inte min uppgift att bedöma någon vuxen persons individuella sexuella val, så länge dessa val är lagliga och inte skadar andra.

 Efter över 40 års arbete med beroende och 20 års arbete med sexberoende och med parrelationer där sexberoende avslöjats kan jag berätta att en av de vanligaste källorna till stridigheter i dessa relationer är just porranvändning.

 Ofta uppstår konflikterna för att den partner som använder porr inte tror att deras beteende räknas som otrohet, medan den partner som inte använder porr tycker att det är otrohet att använda porr.

 Ofta kommer den porranvändande partnern att hävda att fysisk, personlig sexuell kontakt måste äga rum innan ett beteende räknas som otrohet. I detta syfte kommer de att säga saker som:

  •  ”Det är bara porr. Alla tittar på det. Varför är du så upprörd?”

  • ”Det är inte så att jag försöker träffa människorna i porren så att jag kan ha sex med dem.”

  • ”Jag älskar dig lika mycket som alltid. Detta påverkar inte vårt förhållande alls.”

 

Den icke-porr-användande partnern håller naturligtvis inte med om alla punkter och känner sig allt som oftast förrådd. Vid en djupare granskning finner jag nästan alltid att relationsstridigheter kring porranvändning uppstår när den ena partners uppfattning av de gränser som finns i relationen inte stämmer överens med den andra partners uppfattning. Vad jag vanligtvis finner i dessa fall är att båda parterna i parrelationen har föreställt sig den andras sexuella gränser, snarare än att öppet diskuterat och definierat dessa, särskilt när det kommer till ”gråzonsämnen” som porr. Vanligtvis har porranvändning aldrig ens diskuterats i termer av vilken funktion det har i en specifik relationen.

 I ett försök att bättre förstå hur online sexuella beteenden påverkade relationer, genomförde Dr. Robert Weiss en studie tillsammans med Dr. Jennifer Schneider och Dr. Charles Samenow för flera år sedan. I studien pratade de med cirka 200 kvinnor vars män ägnade sig åt ett betydande antal utomäktenskapliga sexuella aktiviteter, antingen online eller i den verkliga världen (och ofta i båda världar), men där det vanligaste beteendet var porranvändning.

 Det viktigaste resultatet av studien var att när det kommer till de negativa konsekvenserna av att en partner är sexuell (oavsett på vilket sätt) utanför en förment monogam relation är effekterna på partners detsamma oavsett om det var fråga om online beteenden som porranvändning eller sexchatt, eller sexuella beteenden i det verkliga livet med fysisk kontakt. Partners känner samma känsla av svek och samma nivå av känslomässig smärta oavsett vilket.

 Studien bekräftade också min långvariga övertygelse om att oavsett vilken typ av sex en person har utanför deras monogama relation, så är det lögnerna och hemligheterna som skadar deras partner mest. Det betyder att när det kommer till otrohet är det inte någon specifik sexuell handling som gör störst skada på relationen – utan det känslomässiga avståndet, känslan av svek och förlusten av förtroende och tillit i relationen som är det skadliga.

 Baserat på denna kunskap använder vi på DBK följande definition av otrohet:

 Otrohet är att svika den förtroende och tillit som finns i en förmodad monogam relation genom att ha intima eller sexuella hemligheter för sin partner.

 Observera att denna definition inte talar om specifika sexuella beteenden som flirt; otrohetsaffärer; strippklubbar; sexchatt eller porranvändning. Istället fokuserar den på det viktigaste i parrelationer: ömsesidigt förtroende och tillit. Observera också att definitionen omfattar sexuella beteenden både online och i det verkliga livet, samt sexuella och romantiska aktiviteter och beteenden som inte nödvändigtvis behöver handla om samlag. Det kan innefatta allt från porranvändning till att kyssas och t.o.m. någonting så enkelt som att flirta. Definitionen är alltså flexibel. Den låter partners i ett förhållande ömsesidigt definiera sin version av sexuell trohet. Det betyder i sin tur att i vissa relationer kan det vara okej för en partner att använda porr så länge den andra partnern känner till beteendet och är själv okej med det. Däremot om en partner använder porr och hemlighåller det, eller om den andra partnern vet om det men inte tycker det är acceptabelt, så är beteendet otrohet.

 På mig verkar det inte som att många par diskuterar porr och hur porr passar in eller inte passar in i deras relation. Istället kan de komma överens om att de har ett monogamt förhållande - men definierar de specifikt vad det innebär? Jag tror de förutsätter att de båda är överens om alla aspekter av relationell trohet utan att egentligen prata om det. Och på grund av detta är det relativt lätt för en partner att tänka på porr som otrohet medan den andra inte gör det. Vad tror du?

 I slutändan är det ju upp till paret om porr är acceptabelt inom ramen för deras relation eller inte. Men porranvändning behöver diskuteras så att gränserna är tydliga. Om det inte diskuteras tydligt och specifikt kan det uppstå problem.

 

Misstänker du att du har ett tvångsmässigt beteende när det gäller aspekter av ditt sexliv? Ägnar du dig åt sexuella beteenden som du hemlighåller för din partner? Behöver du hjälp med att komma tillrätta med detta? Hör av dig!

 

stockholm@dbksverige.se

Eller ring: 070-965 43 48

 

Från intensitet till intimitet

För att utveckla hälsosam sexualitet behöver porrberoende personer först:

1.     Identifiera och upphöra med den destruktiva spiralen av porranvändning.

2.     Lära sig att hantera sina känslor istället för att vända sig till porr som copingstrategi.

3.     Identifiera och påbörja processen att läka olösta trauman. 

I den ordningen…

Min erfarenhet är att det inte går att lära sig hantera känslolivet på ett hälsosamt sätt om man fortsätter använda porr. Det går inte heller att läkas från ogynnsamma barndomsupplevelser så länge man är aktiv i porrberoendet.

 Porrberoende personer behöver ta itu med porrens superstimulerande natur och inse att de under tillfrisknandet inte får söka efter eller försöka återskapa den känslomässiga och sexuella intensiteten som digitala bilder ger.

Ofta behöver porrberoende personer sörja förlusten av denna intensitet. Det betyder att de behöver acceptera att intensiteten som tillhandahålls av porr är ohållbar, ohälsosam och i slutändan faktiskt även otillfredsställande. Ja - porr ger visserligen intensitet - men den uppfyller inte underliggande känslomässiga behov av intimitet och anknytning. Ett problem med porren är att behovet av intimitet förvandlas till ett sug efter intensitet. I tillfrisknande handlar det däremot om att gå från intensitet till intimitet. 

I de tidiga stadierna av tillfrisknandet upptäcker många porrberoende personer att deras sexuella lust går i vila utan porren. De upptäcker att de behöver hantera erektil dysfunktion, försenad utlösning och anorgasmi (oförmåga att nå orgasm). Ur en neurobiologisk synvinkel är detta en förväntad reaktion. Ändå kan det vara jobbigt för individen. Den goda nyheten är att detta tillstånd sannolikt kommer att vara tillfällig. Normalt läker hjärnans belöningscentrum på sex månader till ett år, och normal sexuell funktion kommer tillbaka (detta förutsatt givetvis att man inte använder porren under tiden).

Och låt oss vara ärliga: I tidig tillfrisknande kan en förlust av intresse för sex i kombination med sexuell dysfunktion vara en välsignelse i förklädnad.

Under tiden kan den porrberoende börja fokusera på och utveckla de sju dimensionerna av hälsosam sexualitet. Vanligtvis, när de når dimension sex (se nedan), är de helt nyktra från porren, deras hjärnor har (för det mesta) läkt, och de är känslomässigt redo att gå vidare med verklig romantik och sexualitet.

 De sju dimensionerna av hälsosam sexualitet är följande:

 Självomsorg: Processen att ta hand om sig själv och må bra i relation till sig själv. Att uppnå frihet från stressen och intensiteten i vardagen.

Vilka aktiviteter, miljöer och upplevelser förstärker och ger näring till detta?

 Sinnlighet: Att utveckla kroppsmedvetenhet och lära sig att stimulera alla sinnen -lukt; smak; hörsel; syn; och känsel.

Vilka aktiviteter, beteenden eller miljöer bidrar till kroppsmedvetenhet och stimulerar sinnen?

 Intimitet i relationer (Allmänt): Att njuta av sällskap med vänner och familj.

Hur kan man njuta av att vara med andra människor?

 Intimitet i partnerskap: Att njuta av sällskap med sin partner utan att vara sexuell. Hur kan man vara med sin partner utan att vara sexuellt engagerat?

 Icke-genital fysisk beröring: Att ge och ta emot fysisk njutning utan genital kontakt. Hur kan den porrberoende och sin partner ge varandra fysiskt njutning utan kontakt med könsorganen?

 Genital sexualitet: Att upprätthålla och berika genital sexualitet.

Hur kan den porrberoendes sexuella genitala uttryck förstärkas, upprätthållas och berikas?

 Andlig intimitet: Att lägga till mening och förvandla sex till ett uttryck för känslor, värderingar och anknytning.

Hur kan alla dessa dimensioner göras mer meningsfulla?

 När många porrberoende personer lämnar porren och lär sig att utöva alla sju dimensioner av hälsosam sexualitet upptäcker de att verklig sex med en intim partner är mycket mer givande än pixelsex någonsin var. Nej, de upplever inte intensiteten (dopamin- och adrenalinkicken) som porren gav dem. Men neurokemikalier relaterade till känslor av intim anknytning (som serotonin och oxytocin) gör mer än att bara kompensera för denna förlust.

 Om du eller någon du bryr dig om kämpar med porrberoende finns hjälp att få. DBK erbjuder behandling för sex- och porrberoende på plats på vår klinik i Stockholm, såväl som lågkostnadsarbetsgrupper online.

 Hör av dig!

 info@dbksverige.se

070-965 43 48

Porrens paradox - det fungerar fast det fungerar inte

Ingen kan väl ha undvikit att se och förstå att porr blivit allt mer tillgänglig under vår tid?

 Den erbjuder också en snabb lösning för de som söker lindring från stress och/eller känslomässigt obehag. Men även om porr kan ge tillfällig tillfredsställelse maskerar dess lockelse ofta ett möjligen djupare problem: risken att utveckla ett beroende.

 Man kan fråga sig vad som ligger bakom denna ändlösa jakt på de angenäma upplevelserna med deras flyktiga fördelar?

 Jag tror att ett antal faktorer bidrar till tjusningen i beroendeframkallande beteenden som just porren:

 Faktor nummer ett är utarmning av mental, emotionell och fysisk energi. Nummer två är en önskan att fly obehag. Nummer tre är triggers. Det behöver finnas interna triggers. Kortfattat innebär Interna triggers obehag. Här följer några vanliga exempel på vad som skulle kunna vara interna triggers:

  • Ett ouppfyllt behov av validering

  • Olöst förbittringar och ilska

  • Ensamhet

  • Leda

  • Rädsla

  • Ångest

  • Frustration

  • Skam (att känna sig värdelös och/eller omöjlig att älska)

  • Stress

  • Sorg och förluster

Ovan tre exempel på negativ påverkan skapar en känsla av mental och känslomässig obalans i våra liv, vilket får oss att söka njutbar stimulans för att återställa jämvikt – detta koncept är känt som homeostas. I grunden är homeostas kroppens naturliga benägenhet att upprätthålla stabilitet och välbefinnande i alla system. När man står inför känslomässig nöd störs denna balans, vilket leder till en kaskad av negativa tankar och känslor. Porren - med sitt löfte om omedelbar tillfredsställelse - fungerar som en motvikt och erbjuder ett uppskov från smärta och stress. Därför skulle man kunna hävda att porr arbetar för att stabilisera känslomässigt lidande. Och det fungerar - nästan. Men tyvärr, det finns en stor inneboende brist när det gäller detta. Även om porr tillfälligt kan lindra känslomässigt lidande eller obehag, är dess effekter kortlivade. När vi väl upplevt den eufori det innebär att jaga den optimala bilden eller videon, landar vi ofta efteråt och får brottas med känslor av skam, skuld och ytterligare känslomässig oro. Långt ifrån att återställa jämvikten, vidmakthåller porren en cykel av tvångsmässighet och negativ självkänsla. Men det fungerar nästan. Nästan…

Paradoxen med porren ligger i dess förmåga att erbjuda en sken av balans samtidigt som den i slutändan underblåser just de problem som det försöker lindra. Samtidigt som det ger flyktiga ögonblick av lättnad, väger de negativa konsekvenserna av dess användning mycket tyngre än de upplevda fördelarna. Detta fungerar som en gripande påminnelse om det komplexa förhållandet mellan njutning och smärta i beroendets rike.

 

Även om porren kan erbjuda en tillfällig flykt från känslomässigt obehag, understryker dess långsiktiga konsekvenser vikten av att söka hälsosammare copingstrategier och behovet av att ta itu med underliggande problem.

Att sörja förlusten av sexberoendet

Upplevelsen av det man faktiskt förlorar genom att tillfriskna är oftast väldigt avlägsen när man väl når botten i sexberoende. Förlusterna är allt som oftast långt borta på grund av den omedelbara lättnaden som uppstår när man bryter mönstren i beroendet. Men snart nog – oftast efter tre till fyra månader i behandlingen - inser den sexberoende att det finns mycket smärta, sorg och förluster under resan att tillfriskna. Det finns den laddade sorgen som kommer sig av att bli upptäckt eller få sitt hemliga liv avslöjat. De flesta som söker hjälp gör det inte därför att de är less på det liv de lever. Hos oss på DBK har 99% kommit till behandling genom att ha blivit avslöjad av sin partner och tvingas in i behandlingen.  

 En tillfrisknande sexberoende behöver också möta smärtsamma problem som uppstått pga. själva sexberoendet, vilket ofta initierar en känsla av sorg. Ett exempel är att ta itu med alla de negativa konsekvenserna av sitt beroende som kommer fram både helt plötsligt i början och längre fram i processen.

 Den sexberoende behöver även inse på djupet att själva tillfrisknandet i sig representerar förlusten av en mycket speciell relation (dvs. relationen till sexberoendet) som oftast är den primära relationen i deras liv. Även om sexberoendets copingstrategier var destruktiva hjälpte de samtidigt den sexberoende på olika sätt. Faktum är att genom att döva effekterna av underliggande trauma och jobbiga tankar och känslor kan sexberoendet faktiskt ha hjälpt den beroende att överleva ogynnsamma tidiga barndomsupplevelser. Naturligtvis är sexberoende i slutändan destruktivt och konsekvenserna många gånger överväldigande, men ändå innebär tillfrisknande slutet på en mycket lång dysfunktionell relation. En relation vars förlust initierar sorg.

 Att bli upptäckt eller avslöjad kan hända flera gånger under loppet av ett aktivt sexberoende. Om man har en partner kan det ske genom ett långsamt droppande av det vi kallar för stapplande avslöjanden, eller genom en plötslig ström av jobbiga sanningar som innebär att partners får det kastat i ansiktet - och som smular sönder de många lögner som täckte över den sexberoendes sexuella utagerande. Oavsett hur det går till att bli avslöjad finns det en enorm smärta för både den sexberoende, partnern och andra nära och kära. En smärta som uppstår pga. förlusten av förtroende och tillit – en förlust som ibland inte går att reparera. Avslöjanden kan också innebära förlust av ställning i samhället eller status på jobbet. Var och en av dessa förluster behöver hanteras och sörjas.

Den kanske svåraste förlusten som den sexberoende behöver möta är förlusten av sitt eskapistiska fantasiliv och den neurokemiska intensiteten som finns med i den. Det är avgörande för ett beroende som innehåller så pass mycket intensitet som sex -och/eller porrberoende att förstå denna förlust och verkligen lägga tid på att sörja den. Alltför många tillfrisknande sexberoende personer saboterar sitt eget tillfrisknande genom att inte ta itu med förlusten av intensiteten i sexberoendet som universalmedicin mot allt.

 Det finns andra djupa förluster i tillfrisknandet som också behöver erkännas och uttryckas för att läkas. Ett led i tillfrisknande för många sexberoende personer är att de upptäcker att de under sina vuxna liv helt eller delvis har undvikit att ta tag i ouppklarade, oadresserade och oavslutade situationer, känslor och relationer som finns kvar på insidan och puttrar på som om de vore en tryckkokare som riskerar att explodera – eller som bara gör sig påminda och kräver att klaras upp.  Eftersom varje människa är unik så är varje sorgeprocess också unik. Ändå är ånger enligt min erfarenhet en del i sorgeprocessen hos de flesta sexberoende personer. I denna del av tillfrisknandeprocessen upplever sexberoende personer djup självanklagelse och en längtan efter att kunna gå tillbaka och reparera det som allt som oftast inte kan repareras. De reflekterar över brutna löften och missade möjligheter, och denna reflektion åtföljs ofta av en känsla av hopplöshet. Alla människor bygger luftslott, men det är bara den sexberoende som flyttar in i den. En del av tillfrisknande handlar om att kliva ner på marken, titta på hur man ställt till det båda för sig själv och andra – och städa upp efter sig.

 Det kan också finnas livslånga hälsoeffekter som HIV eller HPV-infektion som kan påverka inte bara den sexberoende utan även partners. Det är tillrådligt för personer i tidig tillfrisknande att ta itu med de mest akuta problemen först och samtidigt lägga mindre akuta problem åt sidan; på så sätt kan de undvika att överväldiga sina bräckliga copingstrategier genom att försöka lösa allt på en gång. ”En sak i tagit och det viktigaste först” är inte bara ord i detta sammanhang.

Insikten om effekterna av de hälsoproblem som uppstått påverkar även känslan av egenvärde och många sexberoende personer upplever humörsvängningar, ångest, depression och i vissa fall posttraumatisk stress.

Många sexberoende personer beskriver att de alltid känt att de har ett hål inuti som de försöker fylla med tvångsmässiga sexuella beteenden. Denna signal om underliggande trauma blir oftast tydlig efter c:a sex till nio månader i behandling. Det innebär att den sexberoende behöver möta tomrummet inuti. Även om de sexuella beteendena aldrig fungerade annat än tillfälligt, kan insikten om att man nu måste möta detta tomrum kännas överväldigande. Nästan alla sexberoende personer har upplevt trauma i tidig ålder (98% enligt IITAP – international institute for trauma and addiction professionals ). Kanske för första gången behöver de nu ta itu med detta genom psykoterapi och traumaterapi.

Även om var och en av ovan nämnda delar i en process har validitet, är det viktigt att notera att sorgbearbetning inte är en linjär process. Man tar sig inte genom de olika stadierna snyggt och prydligt från den ena till den andra. Det är mycket mer typiskt att studsa runt mellan olika stadier - ibland uttrycks alla inom loppet av en timme! Enligt min erfarenhet finns det inget rätt eller fel sätt att sörja. Det är en mycket personlig resa. Jag tror att det enda konsekventa målet är den som går mot acceptans, vilket till en början kan vara flyktigt.

Många sexberoende personer upplever rädsla att förlora sina utagerande beteende. Är du en av dom? Låt oss hjälpa dig genom sorgeprocessen! Klicka på nedan länk:

https://www.dbksverige.se/kontakt

Vad är anhörigtrauma? Och vad är otrohet?

Vad är anhörigtrauma?

På DBK Sverige myntade vi begreppet ”anhörigtrauma” för längesen. Men vad är anhörigtrauma?

 

Anhörigtrauma är de fysiska, känslomässiga och psykiska reaktioner som uppstår hos personer då deras partners sexuella hemligheter avslöjats.

 Att själv avslöja eller på annat sätt få reda på sexuella hemligheter i en parrelation är en oerhörd chock för de flesta människor och är ofta förödande för relationen. När det gäller sexuella hemligheter som avslöjas i en parrelation är det inte heller alltid lätt att prata med andra, vilket samtidigt är nödvändigt för att bearbeta stressreaktionerna.

 Här följer fem punkter som är viktiga att vara uppmärksamma på. Personer som varit utsatt för denna typ av svek -

 

o   återupplever det som hänt eller tänker på det om och om igen. Rädslan som ofta ger sig uttryck i ilska kommer tillbaka när något eller någon påminner om händelser kopplat till hemligheterna/avslöjandena. Detta händer oftast när personen slappnar av (tex när man ska försöka sova) eller genom drömmar (eller mardrömmar).

o   antingen försöker undvika platser, situationer eller annat som påminner om de smärtsamma upplevelserna. Eller tvärtom - uppsöker platser eller personer; eller skaffa sig så mycket information som möjligt; gör saker som man aldrig ens reflekterat över tidigare i sina försök att få fram sanningen.

o  kan bli trött, nedstämd och känna sig ointresserad av saker man tidigare tyckt mycket om och satt stort värde på, som till exempel att vara med vänner. Detta gör att personen blir mer ensam och isolerad. Känslan av att inte vara riktigt närvarande, tom på känslor och att känna sig som en robot är vanligt förekommande.

o  kan drabbas av stressreaktioner. Fight, flight, freeze, eller fawn mekanismerna och de vidhängande stressresponsen aktiveras. Kroppen är hela tiden inställd på att reagera på händelser eller mänskor som kan betyda fara. Detta leder till att personen har svårt att koncentrera sig, är mer lättskrämd och vaksam, blir lätt irriterad eller arg och har svårt att sova. De blir ofta spänd i kroppen och har svårt att slappna av eller att ta det lugnt.

o   Kan dissociera - vilket är en reaktion i hjärnan där personen stänger av. Hen känner sig frånvarande och har svårt att styra kroppen. Ett viktigt tillägg här är att just denna reaktion är extra viktig för den anhörige partnern att veta om då många upplever att de är på väg att bli tokiga - vilket alltså inte är fallet.

 

Relationer påverkas vid anhörigtrauma. Här följer några exempel:

 

o   För den som utsätts för svek kan just oärligheten vara en större kränkning mot relationen än det som faktiskt har gjorts av den sexberoende partnern.

o   Oärlighet när det gäller otrohet påverkar bådas självkänsla och självförtroende.

o   Känslan av att ha varit utsatt för svek uppstår på grund av brutna löften.

o   Skadad sexualitet

o   Hälsorisker

o   Kommunikation gällande andra angelägenheter försvåras.

 

Låt oss även ta upp några resultat av studier gjorda av Dr. Stephanie Carnes 2012, samt intervjuer gjorda på DBK under perioden 2011–2013. Frågeställningarna riktades till partners till sexberoende män. Det visade sig att:

 

o   2/3 av de tillfrågade anhöriga partners behöll hemligheter om den sexberoende för sig själva.

o   2/3 av de tillfrågade anhöriga partners uppgav att de konstant tänkte på den sexberoendes beteenden.

o   58 % av de tillfrågade anhöriga partners sa sig agera ”detektiver”

o   3/4 av de tillfrågade anhöriga partners uttryckte att de höll sig sysselsatta eller tröttade ut sig själva för att undvika att hantera problemet

o   3/4 av de tillfrågade anhöriga partners gav uttryck för att de alltid befann sig i en krissituation eller att det fanns ständiga problem i relationen

o   61 % av de tillfrågade anhöriga partners gav uttryck för att de misslyckats med att kontrollera sin partners utagerande

o   61 % av de tillfrågade anhöriga partners uppgav att de använde sex för att manipulera sin partner eller som ett sätt att reparera konflikter

o   3/4 av de tillfrågade anhöriga partners skyllde problemen på sig själva

o   59 % av de tillfrågade anhöriga partners uttryckte att de handlade mot sina värderingar och mot sina moraliska kompasser.

o   61 % av de tillfrågade anhöriga partners gav upp sina livsmål, hobbys och intressen i livet.

o   2/3 av de tillfrågade anhöriga partners uppgav att de bedövade eller trängde undan sina egna sexuella behov och önskningar.

 

Vad är otrohet?

Har gränserna mellan trohet och otrohet suddats ut? Är vad som är otrohet blivit mer otydligt än tidigare?

Undertecknad misstänker att definitionen av vad som är otrohet har blivit mer otydligt i och med internets inträde i våra liv. Om jag innan internet hade haft sex med grannens fru var jag otrogen, men idag kan man fråga sig - är det att vara otrogen att använda porr utan att min partner vet om det? Är det otrohet att gå ut på en dejtingsajt och läsa alla annonser – även om jag inte interagerar med någon?

På DBK menar vi att par behöver själva komma överens om vad det innebär att vara otrogen i deras relation. Så här resonerar vi: Eftersom varje individ är unik så är också varje parrelation unik, och vad otrohet innebär i just den unika relationen upp till det paret att definiera.

Med anledning av detta resonemang använder vi en definition av otrohet som lyder så här:

”Otrohet är att svika det förtroende och tillit som finns i en förmodad monogam relation.”

När det gäller de negativa effekterna av sex utanför en förmodad monogam relation, märker vi på DBK att det är oftast ingen skillnad mellan de sexuella aktiviteter som finns på nätet – t ex porr - eller när det gäller verklig sex med riktiga människor. Känslan av smärta och svek är densamma för den som är lurad. Det är inte den specifika sexuella handlingen som orsakar den känslomässiga smärtan och de skador som uppstår i relationen. Det är lögnerna, den känslomässiga distansen och förlusten av tillit och förtroende som gör det. Det är vetskapen om att man blivit förd bakom ljuset och ljugen för.

Att ägna sig åt otrohet innebär alltså att man sviker sin partners förtroende om man inte tydligt har kommit överens om annat som ska gälla. Därmed försvinner också tilliten.

Att svika sin partners förtroende görs oftast i det dolda. I parrelationer där sexberoende avslöjats handlar det om att man har behållit viktiga sexuella och/eller romantiska hemligheter för sig själv. Om någon behåller sexuella hemligheter för sig själv beror det oftast på att man är rädd för vilken inverkan informationen kommer att ha om det blev känt. Antingen vilken inverkan det kommer att ha när det gäller sig själv eller andra. Det som ofta ligger till grund för att hemlighålla är rädsla för andra människors reaktioner och/eller för repressalier. När en persons sexuella hemligheter avslöjas kan personen känna det som att hen har tappat kontroll över den information som finns i hemligheten (eller hemligheterna) och på vilket sett andra svarar an på det. Således kan hen vara rädd, ängslig, orolig och arg. Och vill helst dra sig undan. 

Otrohet är att bryta löftet om att förbli trogen i relation till en partner, vare sig detta löfte gjordes som en del av äktenskapslöften eller vid intima samtal om överenskommelser mellan älskare. Även om det var otänkbart att bryta dessa vid tiden de gavs, är otrohet långt ifrån sällsynt. Och när det händer ställs man inför jobbiga frågor: Bör du stanna kvar? Kan tillit återskapas? Eller finns det inget annat val än att packa ihop sina saker och gå vidare?

På DBK Sverige har vi arbetat med läkning i parrelationer under 20 års tid. Vi har en fungerande färdplan för par där sexuella hemligheter avslöjats. Behöver ni hjälp? Ring gärna 070-965 43 48 eller mejla till info@dbksverige.se

Erik Sundby