Sexuell nykterhet –

Vad innebär ordet nykterhet för en person som lider av tvångsmässig sexuellt beteende?

 

För en alkoholist innebär ordet nykterhet att inte dricka alkohol. För en spelberoende innebär nykterhet att man inte agerar ut i spelande. Men hur definieras nykterhet när det är frågan om ett naturligt behov som sex som löper amok och går överstyr – som leder till utveckling av tvångsmässiga beteenden? Skulle nykterhet för en person som lider av tvångsmässig sexuellt beteende (ICD-11 6C72) innebära att man inte har sex? Givetvis inte. Lika lite som nykterhet från matberoende skulle innebära att avhålla sig från att äta. Så hur definieras nykterhet i detta sammanhang?

 

Låt oss först titta på vad tvångsmässig sexuellt beteende inte är:

 

Det handlar egentligen inte om sex. Det handlar om flykt. Det är viktigt att förstå att personer som lider av tvångsmässig sexuellt beteende använder sexuell fantasi och specifika sexuella beteenden för att undvika att känna obehag – stress, ångest, ensamhet, depression, skam, tristess och liknande. Ofta tillbringar de timmar (eller till och med dagar) i ett förhöjt tillstånd av intensiv sexuell fantasi och jakt. Detta tillstånd kallas ibland för “bubblan”. Det är detta transliknande tillstånd, snarare än att faktiskt engagera sig i sex, som ger den eskapistiska tillståndet att vara "hög".  

 

Tvångsmässig sexuellt beteende handlar inte heller i första hand om kvantitet, det handlar inte om mängden sex. I de verksamheter jag är ansvarig för (DBK Sverige och Cybersex Detox) kvantifierar vi alltså inte de sexuella beteendena som hjälpsökande personer ägnar sig åt. Vi säger till exempel inte att ”Sex en gång om dagen är OK - men inte fyra gånger”. Det handlar alltså inte i första hand om hur ofta man ägnar sig åt en specifik sexuellt beteende, utan vi ser sex utifrån livskvalitet och välbefinnande. Vi använder också WHO:s vanligaste definition av hälsa i våra verksamheter.

 

Ett exempel: om en tonårskille onanerar flera gånger per dig behöver det inte betyda att han har ett problem med onani. Men om samma tonåring onanerar till porr via nätet flera gånger om dagen därför att han känner sig ensam, så underblåser detta bara känslan av ensamhet. Om han använder porr via nätet som en isolerande sexuell aktivitet så löser den här killen inte problemet med ensamhet. Det han gör är att ge ännu mer näring till ensamheten, till sin isolering och förmodligen också till sin känsla av utanförskapet. Om personen dessutom missar skola eller arbetet därför att han är upptagen med porranvändning - eller upptagen med att återhämta sig från en period av frosseri i porr - då har han även börjat få negativa konsekvenser av sitt sexuella beteende som i sin tur påverkar hans välmående eller livskvalitet. Tvånget är ett faktum när killen förlorat sin förmåga att styra över om han ska engagera sig i beteendet eller inte.

I den här killens liv innebär detta att det han gör för att medicinera bort känslan av ensamhet leder bara till att han blir ännu mer ensam och isolerad och att han utvecklar problem i andra områden i livet pga. sitt porranvändande.

 

Tvångsmässig sexuellt beteende handlar mycket om konsekvenserna av de sexuella beteendena. De olika typer av beteenden som personer som lider av tvångsmässig sexuellt beteende ägnar sig åt skapar antingen problem i livet, eller underblåser och ger näring till problem som de redan har.

 

(I en senare artikel kommer jag att informera om de olika s.k. beteendetyper som människor söker hjälp för världen över)

 

”Sexuell nykterhet är ett sinnestillstånd” (Erik Sundby)

 

Att inte agera ut i sina specifika sexuella beteenden är ju en viktig faktor för att uppnå nykterhet. Men jag påstår att nykterhet och att avstå från sina utagerande är inte samma sak. Inte om man använder den definition av ordet nykterhet som finns i de flesta ordböcker. En faktor att ta hänsyn till när man ska definiera ordet nykterhet är dessutom att alla som har diagnosen tvångsmässig sexuellt beteende pendlar mellan att agera ut sexuellt och att kontrollera sina utagerande. Kontrollfasen kallar vi för att ”gå på vita knogar”. Är man nykter när man går på vita knogar? Processmässigt bryts kontrollfasen successivt ner och så kommer en ny utagerande fas - tills man upplever tillräckligt med skam, skuld och ångest och börjar kontrollera sina sexuella beteenden igen. Hur detta pendlande mellan kontroll och utagerande ser ut är individuellt.

 

Vi som arbetar på DBK eller Cybersex Detox har märkt att det finns en bulimisk/anorektisk pendlande när det gäller tvångsmässig sexuellt beteende som är mer eller mindre tydlig beroende på vilka specifika sexuella beteenden personer ägnar sig åt. Allmänt sett har till exempel många porrberoende personer en tydlig bulimisk/anorektisk relation till porr. De kan frossa i porr under flera dagar för att sedan få avsmak för allt sexuellt.

 

Även om var och en själv definierar det vi kallar för sina inre ringen beteenden eller bottenlinjebeteenden – de specifika sexuella beteenden som antingen skapar problem i livet, eller som underblåser problem som man redan har – är definitionen av ordet nykterhet någonting som är utöver och större än att avstå från dessa beteenden. Enligt ordboken innebär ordet nykterhet att vara sansad; att vara realistisk; att inte förvänta sig att någonting magiskt kommer att hända och förbättra sin situation. Att ha balans mellan känslor och tankar.

Personligen tror jag att ordet nykterhet hänger väldigt mycket ihop med ett annat ord – nämligen autonomi. Personlig autonomi är förmågan eller förverkligandet av förmågan att styra sig själv. Det är en egenskap som innebär att själv kunna och vilja bestämma över egna handlingar samt att kunna tänka och känna självständigt utan att falla undan av rädsla att inte vara andra till lags. Ett exempel på att vara nykter är att inte gå från impuls till handling, utan gå från impuls till reflektion för att sedan handla.

Tvångsmässig sexuellt beteende får näring i den splittring som skapas av ytterligheterna mellan det hemliga livet – som har sina rötter i skam, och det officiella livet – som har sina rötter i en falsk självbild.

 Erik Sundby