Bedömning

”Skomakare, bliv vid din läst”

På DBK Sverige behandlar vi ingenting annat än det vi säger att vi behandlar – dvs. sexberoende (eller CSBD om du vill). Vi behandlar också olika typer av relationsberoende samt det vi kallar för anhörigtrauma. Vi har även ett program för att hjälpa par att reparera de skador som finns i deras relationer på grund av sexberoendet.

För oss är det väldigt viktigt att vi gör korrekta bedömningar kring förekomsten av dessa problem tillsammans med hjälpsökande personer. Vi vill inte felbehandla människor eller ha människor i våra grupper som inte har de problem vi behandlar. När det gäller gruppdynamik är tillhörighet och känslan av gemenskap väldigt läkande, kanske i synnerhet om grundproblemet är olika anknytningsstörningar som i sin tur skapar negativa kärnföreställningar om sig själv samt dysfunktionella tankemönster och försvar för att skydda sig.  

Med anledning av detta har det varit nödvändigt för oss redan från början att använda ett antal verktyg för att kunna konstatera förekomsten av de problem vi behandlar. När vi startade vår verksamhet 2002 fanns inte sådana verktyg i Sverige – eller ens i Europa. Vi var tvungna att åka till USA för att hitta dem.

Idag har vi tillgång till ett antal bedömningsverktyg och screeningtester, men vi har framför allt rutiner och erfarenhet (vi gör mellan ett och femton bedömningar per månad beroende på när man tittar).

Det äldsta verktyget vi använder kallas för första bedömningssamtal. Den bygger på olika studier om vilka sexuella beteenden människor sökt hjälp för i olika länder. Man har kommit fram till att det finns 168 olika sådana beteenden. Även om det finns kulturella skillnader har det visat sig att det är samma beteenden människor söker hjälp för världen över. Underlaget för 1:a bedömningen kommer från Sexual Recovery Institute i Los Angeles, men är vidareutvecklat av oss med hänsyn tagen bl.a. till just kulturella skillnader mellan USA och Sverige.

Väldigt kortfattat går första bedömningen ut på att ha en dialog med den hjälpsökande om vad det är för sexuella problembeteenden hen söker hjälp för. Man ställer frågor i en vis ordning som börjar här och nu och går bakåt i tiden och som givetvis handlar om personens sexliv. Det man letar efter är mönster av sexuella beteenden som antingen skapar problem i livet eller som underblåser problem som man redan har. Till hjälp har vi de diagnostiska kriterierna för sexberoende (samma kriterier som för CSBD); vi har tjugo indikationsfrågor för sexberoende (utvecklad av IITAP i USA) och en screeningtest med trettiofyra frågor för internetrelaterade sexuella beteenden (utvecklad av David Delmonico & Jeffrey Miller, Duquesne University, Pittsburgh). Dessutom gör vi en andra bedömning efter att patienten gått i behandling c:a en månad. Denna bedömning heter SDI-V4 (Sexual Dependency Inventory version 4). Den är väldigt robust och är under ständig uppdatering. Det har forskats mycket kring detta verktyg. Den ger också bra information om vilken anknytningsstil en person har. Själva testet gör man via nätet och den innehåller över fyrahundrafemtio frågor. Man måste vara utbildad för att kunna köpa och tolka svaren i SDI testet, vilket vi är.

75 % av de som gör första bedömningen påbörjar behandling hos oss. 25% får andra förslag.  När det gäller hjälpsökande personer innebär detta att delta i någon av våra alternativ för behandling. Vi har för närvarande fyra alternativa behandlingsformer:

 1.     Öppenvårdsbehandling i grupp eller enskilt på våra kliniker

2.     S.k. Intensivbehandling. Detta är en kombination av videosamtal en gång i veckan samt deltagande på 3-dagars terapi workshops på våra kliniker var 6:e vecka.

3.     Behandling via videosamtal.

Så här ser den vanliga gången ut när det gäller första bedömningssamtalet: